letnie zdrowe gotowanie z #babycook

 

Lato powoli się kończy, więc przyjdzie nam niedługo pożegnać się z letnimi smakami. I chociaż pomidory uwielbiamy i jemy przez cały rok, to żadne inne nie smakują jak te z własnego ogródka. Żeby zachować ten smak na dłużej postanowiłyśmy zamknąć go w słoiku. A raczej zamrozić 😉

Postawiłyśmy więc na ulubiony sos dziewczyn – pomidorowy z dodatkiem curry i serka mascarpone. Świetny gotowiec, który wystarczy rozmrozić i podać z makronem, ryżem czy kaszą – zdrowo, smacznie, no i najważniejsze – szybko 😀 No to łapcie przepis!

 

 

Do Babycook wlewamy wodę (poziom 3),wrzucamy ćwiartkę piersi z kurczaka pokrojoną w kostkę i gotujemy na parze.

 

 

Po ‚uparowaniu’ kurczaka dodajemy pomidory (my wrzuciłyśmy 2 średniej wielkości) oraz pozostałe składniki: łyżkę serka mascarpone, pół łyżeczki curry, kilka kropel cytryny. W razie potrzeby można doprawić szczyptą soli/cukru.

 

 

Teraz tylko miksujemy i przelewamy do pojemników (użyłyśmy szklanych pojemników Beaba) i czekamy aż sos ostygnie.

 

 

Do zimnego już sosu dodajemy kilka kropli oleju. My używamy Olini – olej dla dziecka – tłoczoną na zimno mieszankę olejów rzepakowego i słonecznikowego.

Zamykamy pojemniczki, wkładamy do zamrażarki i gotowe! Teraz możemy cieszyć się smakiem letnich pomidorów w środku zimy 🙂

 

gadżety
, ,

1 komentarz do "letnie zdrowe gotowanie z #babycook"

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*Twój komentarz:

*


Protected by WP Anti Spam