No i nadszedł ten czas – pierwsze jabłuszko i marchewka dawno za nami. Znaczy rozszerzanie diety 'in progress'. Na długo zanim do tego doszło, wizja gotowania 'obiadków' wywoływała u mnie dreszcze. Oczyma wyobraźni widziałam siebie sterczącą pół dnia przy garach, żeby zaserwować mojemu dziecku coś zdrowego i smacznego. Do tego cała ta 'odpowiedzialność' -jakie produkty, kiedy, w jakiej ilości i kolejności itd
I już prawie się poddałam, kiedy to w naszym domu pojawia się ON – BabyCook. I to w limitowanym, pudrowo-różowym kolorze <3 Zaczęłam z nim wszystko od początku i okazało się, że był to strzał w 10!
BabyCook to urządzenie do gotowania na parze, miksowania, rozmrażania i podgrzewania. A wszystko to w jednej misce do gotowania i to w dodatku w max 20 minut! Czyli to co lubię najbardziej – szybko, zdrowo i bez zbędnego bałaganu 😉 Biorąc pod uwagę posiadane funkcje, urządzenie jest całkiem malutkie – nie zajmuje na blacie dużo miejsca.
BabyCook dodał mi odwagi w temacie rozszerzania diety. Wiem, że cokolwiek zaserwuje będzie zdrowo i pysznie. Postanowiłam więc tym razem przymknąć oko na sztywne wytyczne dotyczące tego, co w którym miesiącu można podać, a skupić się raczej na sezonowości. Wiadomo – wprowadzamy nowości stopniowo i obserwujemy. A jeśli nic nie dzieje – wcinamy w najlepsze!
A że sezon szparagowy w pełni, postanowiłam zaserwować Mili zupkę z ich zawartością.
ZUPKA WARZYWNA Z DODATKIEM SZPARAGÓW (I ŻÓŁTKA)
składniki (na dwie porcje):
1 ziemniak
pół marchewki
kilka szparagów
kilka kropli oleju (my używamy lnianego)
ew. pół ugotowanego żółtka
- Ziemniak i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Szparagi myjemy, odcinamy główki i kroimy na 1-2 cm kawałki.
- Nalewamy wody do urządzenia BabyCook – poziom 3.
- Wrzucamy wszystko do koszyczka, zamykamy pokrywę i wciskamy przycisk parowania. Gdy warzywa są gotowe, BabyCook powiadomi nas o tym sygnałem dźwiękowym.
- Za pomocą dołączonej łyżki przerzucamy warzywa z koszyczka do miski (zostawiamy w misce pozostałą po parowaniu wodę, bogatą w witaminy i wartości odżywcze jeśli nie chcemy, by zupka była bardzo gęsta).
- Dodajemy kilka kropli oleju i ewentualnie pół żółtka.
- Miksujemy do konsystencji jaką potrzebujemy i … gotowe! 🙂
Ale ale… BabyCook służy nie tylko maluchom! Coraz częściej udaje mi się stworzyć z jego pomocą śniadanie czy deser również dla nas 🙂 Ot tak, przy okazji gotowania dla Mili.
Przykład takiego wykorzystania BabyCook’a znajdziecie poniżej 🙂
KASZKA Z MUSEM JABŁKOWO-GRUSZKOWYM
1 jabłko
1 gruszka
kaszka (my użyliśmy bezmlecznej jaglanej z ryżem i kukurydzą)
- Owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Nalewamy wody do urządzenia – poziom 2.
- Wrzucamy pokrojone owoce do koszyczka i parujemy.
- Przygotowujemy kaszkę wg przepisu na opakowaniu.
- Po uparowaniu przekładamy owoce do miski, miksujemy.
- Dodajemy owoce do kaszki i gotowe 🙂
OWSIANKA Z MUSEM JABŁKOWO-GRUSZKOWYM, CYNAMONEM, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I ORZECHAMI
płatki owsiane
mleko
cynamon
kilka orzechów (my użyliśmy nerkowców)
kilka borówek amerykańskich
pozostały mus jabłkowo – gruszkowy
- Płatki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Dodajemy mus oraz cynamon.
- Ozdabiamy orzechami i borówkami.
- That’s it! 🙂
Więcej o BabyCook przeczytacie na www.beaba.pl KLIK
BabyCook można kupić np TUTAJ lub TUTAJ
mata do jedzenia – EZPZ np TUTAJ