dziecinnie proste gotowanie z BabyCook Beaba

 

No i nadszedł ten czas – pierwsze jabłuszko i marchewka dawno za nami. Znaczy rozszerzanie diety ‚in progress’. Na długo  zanim do tego doszło, wizja gotowania ‚obiadków’ wywoływała u mnie dreszcze. Oczyma wyobraźni widziałam siebie sterczącą pół dnia przy garach, żeby zaserwować mojemu dziecku coś zdrowego i smacznego.  Do tego cała ta ‚odpowiedzialność’ -jakie produkty, kiedy, w jakiej ilości i kolejności itd

I już prawie się poddałam, kiedy to w naszym domu pojawia się ON – BabyCook. I to w limitowanym, pudrowo-różowym kolorze <3 Zaczęłam z nim wszystko od początku i okazało się, że był to strzał w 10!

BabyCook to urządzenie do gotowania na parze, miksowania, rozmrażania i podgrzewania. A wszystko to w jednej misce do gotowania i to w dodatku w max 20 minut! Czyli to co lubię najbardziej – szybko, zdrowo i bez zbędnego bałaganu 😉 Biorąc pod uwagę posiadane funkcje, urządzenie jest całkiem malutkie – nie zajmuje na blacie dużo miejsca.

 

 

BabyCook dodał mi odwagi w temacie rozszerzania diety. Wiem, że cokolwiek zaserwuje będzie zdrowo i pysznie. Postanowiłam więc tym razem przymknąć oko na sztywne wytyczne dotyczące tego, co w którym miesiącu można podać, a skupić się raczej na sezonowości. Wiadomo – wprowadzamy nowości stopniowo i obserwujemy. A jeśli nic nie dzieje – wcinamy w najlepsze!

A że sezon szparagowy w pełni, postanowiłam zaserwować Mili zupkę z ich zawartością.

 

 

ZUPKA WARZYWNA Z DODATKIEM SZPARAGÓW (I ŻÓŁTKA)

składniki (na dwie porcje):

 1 ziemniak

pół marchewki

kilka szparagów

kilka kropli oleju (my używamy lnianego)

ew. pół ugotowanego żółtka

  1. Ziemniak i marchewkę obieramy i  kroimy w kostkę. Szparagi myjemy, odcinamy główki i kroimy na 1-2 cm kawałki.
  2. Nalewamy wody do urządzenia BabyCook – poziom 3.
  3. Wrzucamy wszystko do koszyczka, zamykamy pokrywę i wciskamy przycisk parowania. Gdy warzywa są gotowe, BabyCook powiadomi nas o tym sygnałem dźwiękowym.
  4. Za pomocą dołączonej łyżki przerzucamy warzywa z koszyczka do miski (zostawiamy w misce pozostałą po parowaniu wodę, bogatą w witaminy i wartości odżywcze jeśli nie chcemy, by zupka była bardzo gęsta).
  5. Dodajemy kilka kropli oleju i ewentualnie pół żółtka.
  6. Miksujemy do konsystencji jaką potrzebujemy i … gotowe! 🙂

 

 

 

Ale ale… BabyCook służy nie tylko maluchom! Coraz częściej udaje mi się stworzyć z jego pomocą śniadanie czy deser również dla nas 🙂 Ot tak, przy okazji gotowania dla Mili.

Przykład takiego wykorzystania BabyCook‚a znajdziecie poniżej 🙂

 

 

KASZKA Z MUSEM JABŁKOWO-GRUSZKOWYM

1 jabłko

1 gruszka

kaszka (my użyliśmy bezmlecznej jaglanej z ryżem i kukurydzą)

  1. Owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Nalewamy wody do urządzenia – poziom 2.
  3. Wrzucamy pokrojone owoce do koszyczka i parujemy.
  4. Przygotowujemy kaszkę wg przepisu na opakowaniu.
  5. Po uparowaniu przekładamy owoce do miski, miksujemy.
  6. Dodajemy owoce do kaszki i gotowe 🙂

 

OWSIANKA Z MUSEM JABŁKOWO-GRUSZKOWYM, CYNAMONEM, BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I ORZECHAMI

płatki owsiane

mleko

cynamon

kilka orzechów (my użyliśmy nerkowców)

kilka borówek amerykańskich

pozostały mus jabłkowo – gruszkowy

  1. Płatki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Dodajemy mus oraz cynamon.
  3. Ozdabiamy orzechami i borówkami.
  4. That’s it! 🙂

 

 

 

 

 

 

Więcej o BabyCook przeczytacie na www.beaba.pl  KLIK

BabyCook można kupić np TUTAJ lub TUTAJ

mata do jedzenia  – EZPZ np TUTAJ

bez kategorii, gadżety, TESTY, wyprawka
, , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*Twój komentarz:

*


Protected by WP Anti Spam